Voorwoord
Ontmoeten vanuit je geloof
Vanaf de schepping wil de mens niet alleen door het leven maar wil samen met anderen zijn of haar leven doorbrengen. In de eerste plaats met een levenspartner. Hier begint het eerste werkelijke ontmoeten. Ontmoeten is niet elkaar zomaar tegenkomen, maar ontmoeten houdt veel meer in.
Bij ontmoeten zullen we ons moeten verdiepen in de ander, respect hebben, luisteren naar elkaar, begrip opbrengen voor de andere standpunten, niet veroordelen en niet in de minste plaats onze vooroordelen opzij schuiven en ons werkelijk openstellen voor de ander.
Als we ons zo opstellen zijn we kwetsbaar, maar kunnen zo wel veel betekenen voor onze medemens
Digitaal ontmoeten is een mogelijkheid van onze moderne tijd en geeft heel veel mogelijkheden om contact te leggen met een ander. Mits goed gebruikt opent het ook deuren naar elkaar om opgetrokken muren te slechten, openingen te maken om weer tot elkaar te komen of juist te bevestigen.
Wel moeten we waken dat de middelen die we daartoe aangereikt krijgen, hulpmiddelen blijven en dat het middel geen doel op zich wordt, zodat het echte ontmoeten op de achtergrond verdwijnt.
Ontmoeten vanuit de kerk lijkt anders omdat het plaatsvindt vanuit een Christelijke religieuze overtuiging, gebaseerd op het Evangelie van Jezus Christus en gedeeltelijk is dat ook zo, zodat iedere onmoeting zal zijn zoals het werkelijk is bedoeld; door ontmoeting verdiepen in de ander. Verdiepen in elkaars geloofsleven en de beleving daarvan, verdiepen in elkaars dagelijkse leven, interesses, levensvisie en levensovertuiging, noden en behoeften.
Iedere kerkgemeenschap heeft zo haar eigen invulling vanuit het Christelijk geloof en juist omdat iedere invulling anders is, geeft dat de mogelijkheid om elkaar te verrijken door elkaar te ontmoeten en kennis te nemen van elkaar. Ontmoeten heeft vele aspecten, waarvan er hier nog maar een paar beschreven zijn en het vergt teveel plaats om alle aspecten te belichten.
Eén aspect wil ik wel sterk benadrukken en dat is een ontmoeting met de mens in nood, ongeacht ras, achtergrond, geloof of geaardheid. Mensen in nood moeten geholpen worden en de kracht van de Kerk is dat vanuit de Liefde van Jezus Christus die hulp gerealiseerd en gecoördineerd kan worden door de gezamenlijke inzet van alle gemeenteleden. Ook hier gaat het dus om ontmoeten d.m.v. geestelijke bijstand en oprechte aandacht.
Doel van alle activiteiten door de kerk is gelovigen en niet gelovigen dichter bij God te brengen om zo de verlossing en de Liefde van Hem te ervaren. Troost kunnen we geven door te luisteren en te helpen, maar de ware troost komt van God in Jezus Christus en dat is de boodschap die we in alle liefde mogen brengen aan onze medemens, onze naaste, in nood. Ik spreek de wens uit dat we als Gemeente van Jezus Christus veel ontmoetingen mogen hebben en ons in die ontmoetingen mogen laten leiden door de Heilige Geest.
Uw broeder in Christus,
Rob Hoogerhuis
De Baptisten Gemeente Borne
GRONDSLAG VAN DE GEMEENTE
Artikel 2 van de statuten:
De Gemeente aanvaardt als haar grondslag uitsluitend de openbaring van God, zoals deze door de Bijbel, het betrouwbare woord, tot haar gekomen is; terwijl haar leden in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift belijden Jezus Christus, de Zoon van God, het Hoofd van de Gemeente en de Heer van de wereld, te hebben aanvaard als hun Zaligmaker en Heer en op deze belijdenis zijn gedoopt.
DOEL VAN DE GEMEENTE
Artikel 3 van de statuten:
Het doel van de gemeente is, om met het oog op de komst van Gods Koninkrijk:
- de leden op te bouwen in het geloof, de hoop, de liefde en de verwachting van de wederkomst van onze Heer en Zaligmaker, Jezus Christus;
- samen te werken als gemeenschap der heiligen aan de verkondiging van het Evengelie als een kracht Gods tot behoud van iedereen die gelooft;
- overeenkomstig de opdracht van de Heer te bidden en te werken voor de bekering van zondaren en hen, die gelovig zijn geworden, op te nemen in haar gemeenschap door hen te dopen in de Naam ven de Vader, de Zoon en de Heilige Geest;
- in woord en in daad getuige te zijn van haar Heer, Jezus Christus.
Een korte impressie
Vanaf het begin van de vorige eeuw, met als groeipiek 1925, was de gemeente Borne een voorpost van Hengelo. In 1958 is de Baptistengemeente Borne zelfstandig geworden, en in 1959 lid geworden van de Unie. Sindsdien hebben vele voorgangers in opleiding hun ervaringen opgedaan in Borne. Voor Borne met haar beperkte financiële middelen een uitkomst, en voor de voorgangers in spé een mooie gelegenheid om ervaring op te doen. De eerste wijkpredikant was Ds. Ploeger en de eerste predikant in dienst van de gemeente Borne was Ds. Bandstra. De kerkdiensten werden in de beginperiode gehouden in een gebouw van de textielfabriek Spanjaard (vanaf 1925). Later (1949) heeft men een tweedehands houten gebouw gekocht, dat als kerk ingericht werd. Dit gebouw is later gesloopt en heeft men een tijd in de gereformeerde kerk onderdak gevonden, waarna een nieuw gebouw, midden in een woonwijk, ontstond aan de Twijnerstraat op de plaats van het oude houten kerkgebouw. Opvallend in het gebouw is het doopvont, dat centraal voor in de kerk prominent aanwezig is. Baptisten worden gedoopt door onderdompeling. Op een later tijdstip is de kerk uitgebreid met een keuken en twee grote bijzalen. Borne ligt tussen grote Baptistengemeenten in, zoals Hengelo met drie gemeenten, Almelo en Enschede, met op wat verdere afstand Vroomshoop en Westerhaar. Borne is nooit groot geweest, maar vervult toch een belangrijke functie.
Grote omliggende gemeentes waren en zijn niet altijd even in trek bij sommige gelovigen en deze verkiezen liever een kleinere gemeente met een hoog gehalte aan persoonlijk contact. De vaste activiteiten binnen de gemeente omvatten bijbelstudie en bidstond, een wekelijkse Eredienst met de mogelijkheid van een zondagschool, maandelijks Heilig Avondmaal in de kring. Een aantal keren per jaar worden er Johan de Heer zangdiensten gehouden; meestal met medewerking van een (gospel)koor.